Wanneer mensen in slaap vallen, ontspannen de spieren en zachte weefsels van het gehemelte en de huig zich en veroorzaken ze een vernauwing van de luchtweg.
Snurken is een geluid dat tijdens de slaap optreedt tijdens de inademing. Het is het resultaat van een trilling die wordt veroorzaakt door de passage van lucht door de ontspannen weefsels.
Welke maatregelen kunnen worden genomen om de luchtstroom te verbeteren en zo het snurken te helpen stoppen?
Het mondstuk is een medisch hulpmiddel dat is ontworpen om snurken te verminderen en voor een rustige slaap te zorgen door zijn mechanische werking op de keel, waardoor de keelholte wordt vrijgemaakt en de luchtstroom wordt bevorderd.
Door de onderkaak in een iets voorwaartse positie te houden (enkele millimeters), zullen de luchtwegen zich openen, waardoor de ingeademde lucht kan passeren. Het mondstuk is aanpasbaar dankzij de verschillende meegeleverde flexibele banden.
Voordat u gaat slapen, vouwt u het mondstuk en plaatst u het in de mond met de verstelband op de boventanden. Knip zo nodig de onderste geleider af indien het tandvlees er pijn van doet.
4 flexibele afstelbandjes genummerd 0, 2, 4 en 6 worden meegeleverd. Dit getal geeft de verschuiving in millimeters van de onderkaak aan ten opzichte van de normale positie zonder het hulpmiddel. Afhankelijk van de morfologie van het gebit kan de werkelijke waarde van de verschuiving variëren. Band 0 is de zwakste en band 6 is de sterkste. Probeer eerst band 2.
Verander zo nodig van afstelbandje aan de hand van de volgende criteria:
- Als de trekkracht van de kaak te sterk of oncomfortabel is of als het mondstuk niet in de mond past, gebruik dan een band met een lagere waarde (bijv. 2 in plaats van 4). Afhankelijk van de morfologie van de tanden is het mogelijk dat de beugel niet in de mond past, zelfs als de band wordt veranderd. In dat geval is de beugel onbruikbaar.
- Als het snurken niet voldoende afneemt, gebruik dan een hogere afstelband (b.v. 4 in plaats van 2).