NIZORAL crème is aangewezen bij de behandeling van uitwendige infecties van de huid die veroorzaakt worden door schimmels of gisten. Het gaat om ontstekingen op beperkte delen van het lichaam, zoals: de borst, de rug, de handen, de voeten of de liesstreek. Ook andere schilferende huidaandoeningen, zoals seborreïsche dermatitis, kunnen met NIZORAL crème worden behandeld.
Tinea pedis.
Voor milde infecties dient men Nizoral crème tweemaal daags op het letsel aan te brengen en dit zonder onderbreking gedurende één week.
Meer ernstige of uitgebreide infecties (bijv. ter hoogte van de zool, de zijkant van de voet of de nagel) moeten 2 - 6 weken behandeld worden of met een orale vorm.
Andere dermatofytosen (tinea corporis, tinea cruris, tinea manus en huidcandidose)en pityriasis versicolor.
1 maal per dag de crème op het letsel aanbrengen en zachtjes met de vinger in de huid wrijven. Die behandeling dient ononderbroken te worden voortgezet tot één week na het volledig verdwijnen van het letsel.
De behandelingsduur varieert, volgens de lokalisatie en uitgebreidheid van het letsel, van 2 tot 6 weken.
Seborreïsche dermatitis.
1 tot 2 maal per dag de crème op het letsel aanbrengen, naargelang van de ernst en de uitgebreidheid van het letsel.
Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken.
Reacties op de toedieningsplaats zoals branderig gevoel op de huid, jeuk en roodheid komen vaak voor. Overgevoeligheidsreacties (allergische reacties), uitslag, lokaal eczeem, blaarvormige huiduitslag, afschilferen van de huid, plakkerige huid en reacties op de toedieningsplaats zoals bloeding, ongemak, droogte, ontsteking, tintelingen en irritatie komen soms voor. Netelroos kan eveneens voorkomen.
Het melden van bijwerkingen
Krijgt u last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Dit geldt ook voor mogelijke bijwerkingen die niet in deze bijsluiter staan. U kunt bijwerkingen ook rechtstreeks melden via het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, Afdeling Vigilantie, EUROSTATION II, Victor Hortaplein, 40/ 40, B-1060 Brussel. Website: www.fagg.be, email: patientinfo@fagg-afmps.be.
Door bijwerkingen te melden, kunt u ons helpen meer informatie te verkrijgen over de veiligheid van dit geneesmiddel.