Het toedienen van vitamine K is aanbevolen als supplement bij de voeding van baby’s enkel gevoed met moedermelk. De hoeveelheid vitamine K in Vitamon K is onvoldoende om bloeding bij geboorte te voorkomen.
Vitamine K is een essentiële co-factor bij de synthese in de lever van verschillende stollingsfactoren II, VII, IX en X en beïnvloedt indirect de calcium-fosfolipidenbinding. Een tekort aan vitamine K leidt tot vertraging van de bloedstolling, zowel bij volwassenen als bij pasgeborenen. De darmflora van zuigelingen is nog onvoldoende ontwikkeld en daarom kunnen zij zelf onvoldoende vitamine K aanmaken.
Omdat de moedermelk nagenoeg geen vitamine K bevat, wordt de dagelijkse behoefte van de zuigeling die gevoed wordt met moedermelk gedurende de eerste 3 levensmaanden niet voldoende gedekt. Er dient een onderscheid gemaakt te worden tussen profylaxie:
- Bij de geboorte voor alle pasgeborenen (a terme of vroegtijdig geboren). Zij moeten eenmalig vitamine K toegediend krijgen (i.m. of oraal 1 à 10mg) om een algemeen risico op bloeding te vermijden.
- Na de geboorte, te beginnen vanaf de tweede leeftijdsweek uitsluitend voor pasgeborenen die enkel gevoed worden met moedermelk. Zij mogen vitamine K nemen gedurende enkele weken (maximum 3 maanden) op basis van 25μg per dag (dus een lage dosis).
Fytomenadion (vitamine K1) is een vetoplosbare vitamine. Na orale toediening wordt 80 % van de toegediende hoeveelheid in het maagdarmkanaal ter hoogte van het middelste gedeelte van de dunne darm geabsorbeerd waarbij de aanwezigheid van gal- en pancreassappen vereist is. Vitamine K1 wordt getransporteerd door de lymfe en vooral opgeslagen in de lever (ongeveer 50 %). Toegediend in therapeutische doses werd geen accumulatie in de lever vastgesteld. In het plasma wordt fytomenadion voor ca. 90% aan lipoproteïnen gebonden. Fytomenadion wordt snel gemetaboliseerd tot polaire metabolieten waarvan een klein deel biologisch actief is (menaquinone-4). 40-50% van de metabolieten wordt geëlimineerd als glucuronide met de gal en ongeveer 20% wordt uitgescheiden met de urine. De plasmahalfwaardetijd bedraagt 1,5 tot 3 uur. Vitamine K passeert niet doorheen de placenta en ook de moedermelk bevat bijna geen vitamine K.
1 druppel Vitamon K = 5 μg vitamine K1.
5 druppels (= 25μg) per dag, te beginnen vanaf de tweede week na de geboorte tot en met de derde levensmaand.
- De druppels in één maal toedienen.
- De druppels niet rechtstreeks vanuit het flesje toedienen maar bij voorkeur eerst op een lepeltje doen en dan aan het kind geven.
- Bij baby’s welke behalve borstvoeding eveneens flesvoeding krijgen zal voor iedere flesvoeding per dag 1 druppel Vitamon K minder toegediend worden.
- N.B.: De voorgestelde dosering is van toepassing indien aan de baby bij de geboorte 1 mg vitamine K (oraal of i.m.) toegediend is.
VITAMON K BEVAT 0,145 MG PHYTOMENADIONUM PER ML OPLOSSING.
HULPSTOFFEN: ALPHA-TOCOPHEROL – OL. ARACHID. Q.S. AD 1 ML.
- Vermits aan volledige zuigelingenvoeding (flesvoeding) vitamine K is toegevoegd, zal men Vitamon K niet toedienen aan kinderen die geheel hiermee gevoed worden.
- Coumarine anticoagulantia verminderen de werking van vitamine K en verhogen het risico op bloedingen bij de pasgeborenen bij toediening aan zwangere vrouwen op het einde van de zwangerschap.
- Toediening van fenobarbital en difenylhydantoïne aan de zwangere vrouw verhoogt het risico op optreden van hemorragie bij de pasgeborene.
- Bij baby’s die behalve borstvoeding eveneens flesvoeding krijgen zal voor iedere flesvoeding per dag 1 druppel Ditamon K minder toegediend worden.
- Vitamon K is niet bestemd om toegediend te worden aan zwangere vrouwen.