Perdolan is aangewezen bij het verlichten van pijn en koorts. Wordt de klacht na 3 dagen niet minder, of wordt hij zelfs erger? Neem dan contact op met uw arts.
Gebruik dit geneesmiddel altijd precies zoals beschreven in deze bijsluiter of zoals uw arts of apotheker u dat heeft verteld. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.
De duur van de behandeling dient zo kort mogelijk te zijn en gelimiteerd tot de periode waarin de symptomen aanwezig zijn.
Een arts dient geraadpleegd te worden, indien de pijn of koorts langer dan 3 dagen aanhoudt.
Hoe gebruiken en hoeveel?
De normale oraal in te nemen dosis voor kinderen bedraagt 15mg/kg per keer, tot maximaal 4 maal per dag. De maximale totale doses zijn 15 mg/kg per inname en 60 mg/kg/dag. Het gebruikelijke tijdsinterval tussen twee toedieningen is minstens 4 uur. Bij leverinsufficiëntie en bij patiënten met een alcoholprobleem moet de dosis worden verlaagd of het doseringsinterval verlengd
Siroop:
Elke fles Perdolan siroop bevat een pipet met gradaties van 1 kg, equivalent met 15 mg paracetamol. 15 mg paracetamol komt overeen met de gebruikelijke eenheidsdosis per kg. Deze dosis mag tot 4 maal per dag worden toegediend. De pipet laat een dosering toe tot een lichaamsgewicht van 13 kg.
Gebruiksaanwijzing voor het openen van de fles en het gebruik van de pipet:
1. Schud de fles telkens voor gebruik.
2. De fles dient als volgt te worden geopend: duw de plastieken schroefdop naar beneden terwijl u tegenwijzerzin draait.
Breng de pipet in de fles.
3. Hou de onderste ring van de pipet vast. Zuig de vloeistof op door te trekken aan de bovenste ring tot het streepje dat overeenkomt met het aantal kilo's dat het kind weegt (tenzij anders voorgeschreven door de arts).
4. Neem de volledige pipet uit de fles.
5. Ledig de pipet in een weinig drank door de bovenste ring naar beneden te schuiven.
6. Reinig de pipet met water. Sluit de fles met de plastieken schroefdop.
Wanneer uw kind te veel van Perdolan heeft gebruikt of ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts, apotheker of het Antigifcentrum (070.245.245). Zelfs bij vermoeden van intoxicatie en wanneer nog geen symptomen aanwezig zijn, zodat snel de nodige maatregelen kunnen genomen worden. De eerste symptomen die na een overdosering optreden, zijn: misselijkheid, braken, anorexie, bleekheid en buikpijn.. Levertoxiciteit is de voornaamste verwikkeling van een overdosering.
Zoals elk geneesmiddel kan dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken.
Bijwerkingen die zelden (bijminder dan 1 van de 1000 gebruikers) voorkomen zijn:
- Allergische reacties
- Hoofdpijn
- Buikpijn, diarree, nausea, braken, constipatie
- Gestoorde leverfunctie, leverfalen, levernecrose, icterus
- Pruritus, rash, zweten, angio-oedeem, urticaria
- Duizeligheid, malaise
- Overdosis en intoxicatie
Bijwerkingen die zeer zelden (bij minder dan 1 van de 10.000 gebruikers) voorkomen zijn:
- Thrombocytopenie, leukopenie, pancytopenie, neutropenie, hemolytische anemie,agranulocytose
- Allergische reacties die stopzetting van de behandeling vereisen
- Hepatotoxiciteit
- Ernstige huidreacties
- Troebele urine
Bijwerkingen waarvan de frequentie niet gekend is zijn:
- Anemie
- Anafylactische shock
- Hepatitis
- Nefropathieën na langdurig gebruik van hoge doses
Als u één van deze ernstige bijwerkingen ervaart is het aangeraden de behandeling te stoppen en uwarts of apotheker te raadplegen.
De werkzame stof in Perdolan siroop is paracetamol. Elke ml bevat 32 mg paracetamol.
De andere stoffen in Perdolan siroop zijn sucrose, niet-kristallijne sorbitol-oplossing 70% (E420), macrogol 1500, propyleenglycol, glycerol, kersenaroma, natriumbenzoaat (E211), anhydrisch citroenzuur (E330), benzoëzuur (E210), erytrosine (E127), oranjegeel S (E110), gezuiverd water.
Wanneer mag u Perdolan niet gebruiken?
- Uw kind is allergisch voor één van de stoffen in dit geneesmiddel. Deze stoffen kunt u vinden in rubriek 6 van de bijlsuiter. Of uw kind is allergisch voor fenacetine.
Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met Perdolan?Neem contact op met uw arts of apotheker voordat u dit geneesmiddel gebruikt, als uw kind:
- Nog andere geneesmiddelen neemt. Gebruik Perdolan niet met een ander geneesmiddel op basis van paracetamol. Gelieve ook de rubriek “Gebruikt u nog andere geneesmiddelen?” te lezen.
- Lijdt aan een ernstige lever (waaronder het syndroom van Gilbert) - of nierziekte. In dit geval moet de dosis worden verlaagd.
- Ernstige huidreacties werden gerapporteerd bij patiënten behandeld met paracetamol.Mogelijke symptomen zijn: roodheid van de huid, blaarvorming, huiduitslag. Indien huidreacties optreden of indien bestaande huidreacties verergeren, moet u onmiddellijk de behandeling stopzetten en contact opnemen met uw arts.
- Alcohol dient niet te worden gebruikt tijdens de behandeling met paracetamol. Bij chronisch alcoholgebruik moet de dosis verlaagd worden.
- Bij zeer magere volwassenen (< 50kg) verhoogt de kans op levertoxiciteit. De dosis moet verlaagd worden.
- Lijdt aan glucose-6-fosfaat dehydrogenase deficiëntie of hemolytische anemie.
- Bij gelijktijdig gebruik van geneesmiddelen die de leverfunctie beïnvloeden, bij uitdroging of chronische ondervoeding. In deze gevallen mag de maximale dagdosis niet overschreden worden.
- Medicatie-overgebruik-hoofdpijn
- overdosering
Indien de aanbevolen dosis wordt overschreden kan leverbeschadiging optreden. In geval van een overdosis is onmiddellijke medische zorg essentieel, zelfs als er geen zichtbare tekenen of symptomen zijn.
Dit geneesmiddel bevat paracetamol. Vermijd langdurig gebruik en stop de behandeling zodra de pijnof koorts verdwenen is. Overschrijd de voorgeschreven of aanbevolen doses niet. Raadpleeg uw arts als de pijn of koorts bij uw kind langer dan 3 dagen aanhoudt.
Raadpleeg uw arts indien één van de bovenstaande waarschuwingen voor uw kind van toepassing is, of dat in het verleden is geweest.
Gebruikt u nog andere geneesmiddelen?Gebruikt uw kind naast Perdolan nog andere geneesmiddelen, of heeft uw kind dat kort geleden gedaan of bestaat de mogelijkheid dat u in de nabije toekomst nog andere geneesmiddelen gaat gebruiken? Vertel dat aan uw arts of apotheker.
Raadpleeg uw arts of apotheker alvorens Perdolan te gebruiken als uw kind behandeld wordt met geneesmiddelen tegen vallende ziekte (epilepsie).
Bij gelijktijdig gebruik van Perdolan en geneesmiddelen die de bloedstolling vertragen, kan een regelmatige controle van het bloed nodig zijn.
- Gebruik Perdolan niet samen met colestyramine want dit kan de absorptie van paracetamol verminderen.
- Gelijktijdig gebruik van paracetamol met barbituraten, carbamazepine, fenytoïne, primidone, isoniazide, rifampicine of alcohol kan de levertoxiciteit verhogen.
- Gebruik niet gelijktijdig met probenicide, zidovudine, lamotrigine, metoclopramide, domperidon of chlooramfenicol.
Noot voor diabetici: Perdolan kan de meting van de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Raadpleeg uw arts of diabetesverpleegkundige.
Als een volwassene dit geneesmiddel inneemt:Waarop moet u letten met eten, drinken en alcohol?Vermijd overdreven gebruik van alcohol tijdens de behandeling.
Zwangerschap en borstvoedingZwangerschap Er zijn geen aanwijzingen dat normale doses Perdolan, toegediend tijdens de zwangerschap, nadelig zouden zijn voor de foetus. Voorzichtigheid is toch aangeraden gedurende de eerste drie maanden vande zwangerschap.
BorstvoedingDe hoeveelheden paracetamol die in de moedermelk uitgescheiden worden, zijn zo klein dat ze geen enkel risico inhouden voor de zuigeling.
Bent u zwanger, denkt u zwanger te zijn, wilt u zwanger worden of geeft u borstvoeding? Neem dan contact op met uw arts of apotheker voordat u dit geneesmiddel gebruikt